1947   65 Jaar   2012

Viering 65 jaar Rotterdams Dameskoor

De viering van het 65 jarig bestaan van het Rotterdams Dameskoor – ons 13 e lustrum – was met grote geheimzinnigheid omgeven, maar tenslotte werd toch een tipje van de sluier opgelicht: de leden van het koor, en natuurlijk onze dirigent Frank van Wingerden, werden zondag 13 september 2012 om 11.00 uur verwacht in De Pappegay, het restaurant van het Schielandhuis (Museum Rotterdam).

De vlijtige dames die reeds voor die tijd arriveerden, moesten wachten in de kou, maar eenmaal binnen maakten koffie en heerlijk gebak ieder van ons snel warm, en zat de sfeer er gelijk goed in.

Zoals het een koor betaamt, moest er worden gezongen. Baps en Margreet hadden een prachtig tweestemmig lied gemaakt voor onze dirigent, het ‘Sigarenlied’ (wijze: ‘Seligkeit’). Toen Frank was gearriveerd, werd hij dus, onder begeleiding van Margreet op het keyboard, toegezongen: ‘Stoppen met roken is voor je humeur ook verfoeilijk, wat moet hij zonder sigaren, moeilijk geduld te bewaren; hij verlangt ernaar; zonder nicotine: nog steeds de sigaar’!

Om 12.00 uur werd onze groep in tweeën gesplitst, en kregen wij een rondleiding over de tentoonstelling ‘1000 jaar Rotterdam’ (zeer gepast voor een Rotterdams Dameskoor). Deze interessante tentoonstelling vertelt over de ontwikkeling van Rotterdam ‘van nederzetting aan de Rotte tot metropool aan de Maas’. De nadruk ligt op de groei van de stad in de 18, e, 19 e  en het begin van de 20 e eeuw, de ontwikkeling van de haven en de overslagbedrijven, het bombardement en de wederopbouw. Schilderijen van de stad en portretten van belangrijke personen kregen een toelichting, waardoor de geschiedenis tot leven kwam.

Vervolgens werden wij beneden door de stijlkamers geleid, waar wij de plafonds bewonderden (meest geschonken door rijke burgers van de stad).

Terug in het restaurant, stond daar de lunch voor ons klaar: heerlijke salades, broodjes en sandwiches; echt voortreffelijk, en leuk geserveerd.

Tot slot wachtte ons een verrassing: Baps en Meta hadden ’s morgens nogal geheimzinnig lopen sjouwen, en nu bleek waarmee: een flap–over, met daarop de tekst van

"Tom's eerste Pianoboekje
De vroolijke notenleer"
door Johanna Veth

Wat moesten wij daarmee? Een strenge juffrouw Yvonne, in een fraaie lange zwarte jurk met bijpassend hoofddeksel, sprak ons toe. Zij legde uit dat het de hoogste tijd was dat wij noten zouden leren. Van het alfabet (a,b,c, d, enz.) naar de noten van de muziek (c,d, e, f, enz.) is maar een kleine stap, werd ons duidelijk gemaakt. Dit alles op rijm en met grote ernst gebracht. Amusement op hoog niveau!

Na een tweede consumptie was de koek op. Sommigen brachten nog een bezoek aan de museumwinkel, en tegen 15.00 uur gingen wij uit elkaar.

Het was een zeer geslaagde viering van ons lustrum!
Alle hulde voor het bestuur, en voor de feestcommissie, bestaande uit Baps, Meta, Margreet, Els, Corrie H. en last but not least Yvonne.

Heel erg bedankt!